3 x wijze levenslessen die je leert van een Japanse theeceremonie

03/06/2021 - 10:12

3 x wijze levenslessen die je leert van een Japanse theeceremonie

Wij staan vaak ongeduldig te popelen in de keuken tot het lampje van de waterkoker uitschiet en we een kop thee kunnen zetten. Hop! Zakje erin en snel opdrinken, want straks wordt het koud.

Zonde! De wereld van thee, met al zijn eeuwenoude tradities, kan je namelijk zo veel leren – als je er de tijd voor neemt. In Japan is het zelfs een ware kunst die uren duurt. En mensen met elkaar in harmonie verenigt en verbindt.

Wat kunnen we eigenlijk leren van deze eeuwenoude Japanse traditie? In deze blog zet ik voor jou een aantal mooie inzichten op een rij:

  1. Het belang van eenvoud

Een Japanse theeceremonie blinkt uit in eenvoud, puurheid en zuiverheid. Enkel de hoogstnoodzakelijke materialen zijn aanwezig en ook de ruimte is daardoor sober ingericht. De focus ligt volledig op de ceremonie en staat in het teken van minimalisme en eenheid met de natuur. Niets mag de aanwezigen afleiden van het zetten van de thee. Hierdoor sta je stil bij de eenvoud van het leven.

  1. Onthaasten

De Samoerai (Japanse krijgers) kwamen naar de theeruimte voor ze ten strijde trokken. Zo konden ze hun geest – ter voorbereiding – nog even tot rust laten komen. Door onze drukke planning vergeten we vaak pauzes in te lassen. Te onthaasten. En ons even terug te trekken uit de buitenwereld en de sleur van het dagelijkse leven. Hierin kunnen wij drukke Westerlingen nog iets leren van de Japanse levenscultuur!

  1. De noodzaak van rust

Een theeceremonie is een transformationele, spirituele reis naar zelfontdekking en rust. De essentie is het zetten van een kop thee verheven naar een mindful ritueel, waarin je heel bewust bent van het moment. Het drinken van de thee tijdens de ceremonie gebeurt ook in complete rust en stilte en men zit in een meditatieve hurkzit met de benen dubbel, leunend op de hielen.

Natuurlijk kun je van jouw kopje theezetten ook zelf een rustgevend moment maken! Trek er eens wat langer de tijd voor uit en kies een fijne plek uit. Focus je op je ademhaling en probeer even op te laden voor de rest van de dag.

Zelf ervaren?
Ben je nieuwsgierig geworden en zou je graag zelf eens de mystiek van een theeceremonie ervaren? Dat kan! Als gecertificeerd theesommelier neem ik je graag mee op reis in de wondere wereld van de thee. Neem snel contact op!